Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A Gyermekmisszió Napja: „Az egyház az anya, apa és család szerepét játssza a világon sok gyermek számára”Vissza a listához

2021. július 16.

Azt szeretnénk, ha a spanyolok, különösen a gyermekek, tudatára ébrednének, hogy egy nagy családban élünk és nem lehetünk közömbösek a mások szükségei iránt, azért, mert messze vagyunk tőlük” – mondta don José María Calderón, a Pápai Missziós Művek spanyolországi igazgatója, bemutatva a Gyermekmisszió Napját, amit Spanyolországban január 17-én ünnepelnek, és amelynek témája: „Jézussal Názáretben egy család vagyunk!”. „Az egyház az anya, apa és család szerepét játssza a világon sok gyermek számára” – magyarázza don Calderón. Ő közvetlen tanúja volt ennek a valóságnak missziós tapasztalatai során: „Azt mondjuk a gyerekeknek, hogy értékesek, hogy méltók arra, hogy szeressék őket”. Ezt a munkát a Pápai Missziós Művek Szent Gyermekség Műve ágazata támogatja, ami egy évenkénti segítség, ezt a Szentatya nyújtja a munkához, amit a misszionáriusok végeznek a gyermekekkel, a serdülőkkel, és az anyákkal.

Ennek bizonyítéka a yendi-i (Ghána) egyházmegye, amely eme nap kampányának a középpontjában áll. Egy falusi és fejletlen területről van szó az afrikai ország déli részén, ahol nagyon elterjedt a babonaság.

„Ha egy gyermek valamilyen testi defektussal születik, azt hiszik, hogy rossz szellem van benne és távol kell tartaniuk magukat ezektől a gyermekektől, de mi elmondjuk az embereknek, hogy ez nem így van” – mondja Yendi püspöke, Mons. Vincent Sowa. Ezért az egyházmegye támogatja a Názáret házat, amit Therese Stan nővér vezet. Az egyház tevékenysége nem korlátozódik ezeknek a gyermekeknek a megsegítésére; segítenek az alultáplált gyermekeknek, az utcagyerekeknek és a szegény gyermekeknek, úgy, hogy egyházi iskolákat és kórházakat létesítenek számukra. „Vannak gyerekek, akik nagyon okosak, de senki sem segít nekik” – mondta az érsek. Ez az egyházmegye egyike az 1115 missziós területnek, amiket a Szentatya támogat a Pápai Missziós Műveken keresztül. „Nem tudnánk mindezt a munkát elvégezni a PMM segítsége nélkül. Az ő segítségükkel támogattuk az árvaházakat és a gyermekgondozást. Ezért szívből köszönetet mondunk mindenkinek” – mondja végül a püspök.

Therese Stan nővér több mint 80 gyermeket gondoz a Názáret házban. Ezeknek a gyermekeknek mindegyike valamilyen módon sérült: vakok, Down-szindrómások, szifiliszesek vagy éppen fejlődési rendellenességük van. „Mindegyiket boszorkánysággal vádolták, és elűzték őket közösségükből és családjukból, sokszor halálosan meg is fenyegetik őket” – mondja Stan nővér. A ház megmenti ezeket a gyermekeket, és teljes felelősséget vállal értük. Therese nővér hangsúlyozza, hogy erőt és jelentőséget talál abban, amit tesz hitben, és a kerület muzulmán lakosai is elismerik Isten művét az ő munkájában.

(Fides)