Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: 160 évvel ezelőtt érkeztek Beninbe az első misszionáriusok: „Nagy hiba azt hinni, hogy az egyház missziós munkájának vége”Vissza a listához

2021. december 13.

„A mi helyi egyházunk ma kettős jubileumot ünnepel: a Fehér Atyák (Afrika Misszionáriusai Társaság; SMA) rettenthetetlen tagjainak megérkezését 160 évvel ezelőtt, és XVI. Benedek pápa 10 évvel ezelőtti látogatását.  Ő azért jött, hogy megünnepelje az evangelizáció 150. évfordulóját a Szeplőtelen Fogantatás bazilikában Ouidah-ban” – írja az elefántcsontparti Brice Ulrich Afferi atya, aki az Afrika Misszionáriusai Társaságánál a kommunikációs irodát vezeti.
„Ez alkalomból a pápa megajándékozott minket az Africae Munus apostoli buzdításával, amely olyan számunkra, mint egy autós térkép.
A jubileumi ünnepségek 2021. április 17-én kezdődtek és november 20-án fejeződtek be nagyszámú keresztény és a civil hatóságok jelenlétében. Ez alkalomból felavattak egy vendégházat konferenciatermekkel, az első misszionáriusok emlékére: az egyik Francesco Borghero atya volt a genovai egyházmegyéből, a Fehér Atyák első olasz misszionáriusa, aki lerakta a benini és nigériai egyház alapkövét, valamint a spanyol Francisco Fernandez atya, aki 1861-ben érkezett meg Ouidah-ba.
„Az ünnepségen többek között részt vettek kutatók és teológusok, hogy együtt gondolkozzanak a 160 évvel ezelőtt megkapott Örömhír jelen helyzetéről, és hogy újra olvassák és elemezzék a szinódus utáni Africae Munus apostoli buzdítást.
Ez azonban csak egy újabb állomás a benini egyház történetében, hangsúlyozta Désiré Salako atya, a benin-nigeri SMA-tartomány  elöljárója: „Nagy hiba volna azt hinni, hogy az egyház missziós munkája be van fejezve” – mondja. „A missziónak nincs még vége. Új világokat kell bejárnia, és felfedeznie. Isten szava kötelez bennünket, és Jézus apostolaiként beszélnünk kell, és elmondani a világnak, hogy Jézus élt, meghalt és feltámadt, és hogy mi az Ő tanúi vagyunk”.

 

(Fides)